Hogy vásárolj szilveszterre tűzijátékot?

Sokaknak évente egyszer, szilveszterkor adódik meg az a lehetőség, hogy tűzijátékozhasson. Mivel vásárlóink egy része a hétköznapokban nem gyakorolja napi szinten a pirózást (sajnos Wink), így összeszedtünk pár gondolatot, amivel fel lehet frissíteni, újra lehet gondolni a szilveszteri tűzijátékozással kapcsolatos dolgokat. Itt van pár jó tanács a vásárláshoz, válogatáshoz, és a felhasználáshoz.

.
1. Hol, kikkel szilveszterezel?

Az utcán

Vannak, akik az utcán töltik a szilvesztert, és ott fogják ünnepelni az éjfélt, ahol az épp éri őket: utcabálban, lenn a téren, épp a barátaink háza vagy lakása előtt, stb.. Ha te is fergetegesen menőkésre és sorsa-bízósra tervezed a szilvesztert, akkor figyelj az alábbiakra:

 • Olyan tűzijáték termékeket vásárolj, amiket könnyen magaddal vihetsz, elférnek a zsebeidben, vagy egy vagány hátizsákban.
 • Gondoskodj piro-gyufáról (az nálunk most netes vásárlás esetén ajándék), garantált vele a gyújtás, és a kezedre is vigyázol!
 • Figyelj a környezetedre, mások is piróznak, pirózhatnak körülötted, ne dobáljátok egymásra a sárkánytojást.
 • Rakétákat, rómaigyertyákat nem indítjuk kézből! A kezed nem, vagy csak nagyon nehezen pótolható! Válassz olyan rakétacsomagot, amihez van vezetőcsövecske, azt szúrd le, vagy rögzísd!

Zártkörü buliban

Jóval szélesebbek a lehetőségek, ha egy családi ház kertjében, vagy egy étterem, szálloda udvarán töltjük az éjfélt. A nagyobb, 14-16 év körüli gyerekek óriási izgalommal és érdeklődéssel várják, hogy ők is végre kipróbálhassanak egy-egy  tűzijátékot. Egy szilveszteri partiban pedig szakemberek, vagy a szervező gondoskodik a tűzijátékoról.

Ha szűk vagy tág családi körben bulizol:
Kedves apuka leginkább rád hárul az a feladat, hogy a szilveszter fénypontját izgalmassá, látványossá, felejthetetlenné tedd! Ha ügyes leszel, óriási elismerésben lehet részed!

– figyelj mire, és hogyan szokatod a gyermekedet a tűzijátékhoz, nézzétek meg együtt az oktatófilmünket. Nagy vagányság egy apukától, ha fizikából és kémiából tud újat mondani a fiának!

– az összes családtagnak jusson neki való piró! A nagyi és a félősebb hölgyek is örülni fognak pár halkabb, de látványos effektnek, a vagányabb lányok még az indításból is kivehetik a részüket. Az apukák, nagyapák kedvenc játékszerei a rómaigyertyák és a rakéták. A nagyszülők korában nem lehetett csak úgy szórakozásból pirózni, biztos nagyon boldogok lesznek, ha ők is kivehetik a részüket a lövöldözésből.

– Ha te leszel a fő-pirotechnikus, építsd fel a látványt, adj mindenkinek megfelelő feladatot!

2. Hol vásároljak, hogyan, és mikor?

Vásárlás az interneten

Az interneten egyre többen vásárolnak már tűzijátékot, azonban nagyon sok feketéző is van. A tűzijátékok bizonytalan származása azonban halmozott veszélyforrást jelenthet.
Amire figyelj oda:

– A termék legyen ellátva “CE” jelöléssel, ami ugyanúgy néz ki, mint a különféle műszaki cuccokon. Az így jelölt termék biztos, hogy megfelel az európai minőségi elvárásoknak!

– A kiválasztott webshop tulajdonosa adja meg a működéshez szükséges hatósági engedély számot, és minimum egy telefonszámot! Ha bármilyen probléma merül fel később a megrendeléssel, szállítással, működtetéssel, stb., akkor ezen az úton kezdődik a reklamáció, vagy januárban a PT-3 termék visszaszállításának megszervezése.

– A választott webshophoz kapcsolódjon egy fizikai üzlet, ahová be lehet menni, ahová lehet telefonálni, stb. ill. legyenek  feltűntetve azok a helyek, ahol szilvezsterkor árusítani fog az adott webshop.

 Vásárlás tűzijátékos konténernél

Hivatalos szilveszteri tűzijáték árusítás kizárólag konténerből lehetséges! Nem hivatalosan árulják a tűzijátékot az utcán kis asztalkákon, batyuból, karácsonyi vásárokban, stb.
A legtöbben december 28-31. között szerzik be a szilveszteri tűzijátékot valamelyik konténeres árusnál. Leginkább a bevásárlóközpontok parkolójában lehet ezeket a konténereket megtalálni.

– Figyeld az akciókat, mert a legtöbb helyen az akciók és az ajándékok a készlet erejéig tartanak!

– Figyeld a napi akciókat!

– Ne halaszd az utolsó napra, mert a konténerek dél környékén elkezdenek bezárni. Bocs, mi is emberek vagyunk, éjfélre szeretnénk a családunkkal lenni. 🙂

– Lemaradtál a vásárlásról? Nem gond, a pótszilveszter tőkéletes alkalom a pótlásra, egész évben rendelhetsz webshopból szülinapra, esküvőre, házassági évfordulóra és természetesen pótszilveszterre!

Ki fogja ellőni a tűzijátékot?

Semmilyen különleges szakmai tudás nem kell az elműködtetéshez.

A magánszemélyek által használható 1., 2., és 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek elműködtetéséhez minden információ rendelkezésre áll a termékek használati utasításán, illetve a honlapunkon.

Nagyobb partik, bulik esetén javasoljuk, hogy olyan ember lője el a termékeket, aki csinált már ilyet. Minden szilveszterkor több százezer ember vásárol és lő fel tűzijáték termékeket, tehát feltételezhető, hogy van olyan barát, ismerős a csapatban, aki szívesen vállalja ezt a feladatot.

.Tapasztalat szükséges ahhoz, hogy speciális eseteket megfelelő lélekjelenléttel tudja kezelni az önkéntes pirotechnikus, ez nagyban hozzájárul a tűzijáték biztonságához, szépségéhez. FONTOS! A tűzijáték termékek természetéből fakad (egyszer használatos termék), hogy azokat nem lehet kipróbálni, a lövés mindig “éles”-ben történik. Alapvető szabály: A használat során mindig számolni kell a hibás működéssel! A hibás működés okozta balesetek, káresetek elkerülését szolgálják a biztonsági szabályok (lásd biztonsági távolság betartása, telepítési tanácsok, stb.), melyeket minden esetben be kell tartani, és ez az elműködtető felelőssége. A talpraesett pirotechnikus a kötelező szabályok betartása mellett figyeljen oda a következőkre is:

 • Az alkohol hatása alatt állókat megfelelő nyugalommal, kellő humorral kell félre állítani.
 • A szaladgáló gyerekeket szintén tudni kell kezelni.
 • Szóljon a nézőknek, amikor indítja a tűzijátékot!
 • Ha a termékek működése során rendellenesség történik, pl. kigyullad a le nem vágott száraz fű, akkor gond nélkül tudjon odafújni egy előre odakészített tűzoltókészülékkel.
 • Ha tűzijáték után egy bombettatelep megmaradt burkolata még izzik, akkor mi a teendő: pl. kb. 2 liter vízzel egyszerűn le kell locsolni.

Ha rég piróztál, vagy bizonytalan vagy, először nézd meg a videót itt!

Évközi pirotechnikai bolt – Szilveszteri tűzijáték konténer

Már egyre több olyan üzlet van, pl. ajándékbolt, horgászbolt, pirotechnikai üzlet, stb., ahol egész évben lehet tűzijátékot vásárolni. Az ilyen szakboltokban minimális mennyiségű pirotechnikai terméket lehet tárolni, ezért a választék nem lehet teljes. Egy nagyobb eseménynél (pl. esküvő, házassági évforduló) számolni kell azzal, hogy a szakbolt nem tudja a kiválasztott terméket azonnal kiszolgálni, a megrendelt árut külön be kell szereznie, mely többletköltséggel járhat.
A szilveszteri konténerek sokkal nagyobb készlettel és szélesebb választékkal dolgoznak, így az év közbeni események kapcsán is érdemes előre gondolkodni, és a szabadon birtokolható pl. 2. osztályú terméket előre meg lehet vásárolni.

A konténerekből kizárólag december 28-31. között lehet tűzijátékot értékesíteni. Ezt követően a konténereknél január 5-ig csak a visszahozott termékek átvétele céljából van ügyelet.

A szakboltokban nincs lehetőség 3. osztályú (Cat3/F3) termékek forgalmazására szilveszterkor sem.

Lejárt szavatosságú – fel nem használt tűzijáték termékek

A Cat1/F1 és Cat2/F2 kategóriába tartozó termékeket (durrancsok, bombettatelepek, rakéták, rómaigyertyák stb.) max 1 kg-ig egész évben lehet tárolni, és egész évben lehet használni, tehát a megvásárolt és azonnal fel nem használt terméket nem kell visszavinni a forgalmazóhoz. El lehet lőni a tűzijáték termékeket szülinapon, esküvőn stb., ha az magánterületen van.

A Cat3/F3 termékeknél, tekintettel a birtoklási és felhasználási korlátozásra, a szilveszterkor fel nem használt termékeket legkésőbb január 5-ig a forgalmazónál le kell adni, az eddig megszokott módon. A január 5-ét követő engedély nélküli birtoklás szabálysértésnek minősül.

Bármilyen osztályú lejárt szavatosságú vagy rosszul működött terméket mindig a forgalmazóhoz kell visszavinni, hogy az a szakszerű megsemmisítéséről gondoskodjon.

Milyen szabályok változnak szilveszterkor?

18 év felettiek vásárolhatnak 3. osztályú tűzijáték termékeket IS!

Az 1. osztályú tűzijáték termékek (durrancsok, kisforgók) a 14 év felettieknek, míg a 2. osztályú (telepek, rakéták, stb.) pirotechnikai termékek a 16 év felettieknek egész évben megvásárolhatók és felhasználhatók, szilveszterkor azonban két ponton bővülnek a lehetőségek:

1. Telepek és rakéták mellett a 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékek is felszabadulnak szilveszterkor a 18 év felettieknek.

2. Az év közbeni 1 kg-os tárolási korlátozás helyett 3 kg érvényes a 3. osztályú tűzijáték termékekre.

A 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékeket kizárólag nagykorú személyek vásárolhatják meg és csak december 28. és 31. között. Engedély nélkül birtokolni és tárolni is csak ebben a négy napban lehet, engedély nélkül felhasználni, fellőni pedig kizárólag december 31-én 18:00 órától január 1. 06:00 óráig szabad! A fellövés helye ebben az időszakban nincs korlátozva, de természetesen a balesetvédelemmel kapcsolatos használati előírások ekkor is betartandók!

Birtoklási, tárolási korlátozás: 3 kg nettó hatóanyag-tartalom.

A 3. osztályú (Cat 3/F3) termékek hatóanyag-tartalma magasabb, így a rendelet ilyen tűzijáték termékből összesen 3kg-nyit enged meg lakásonként tárolni.

Csak a 3. osztályú (Cat 3/F3) termékeket kell visszavinni január 5-ig, ha nem lettek felhasználva!

Az 1. és 2. osztályba tartozó termékek egész évben felhasználhatók, így azokat nem kell visszavinni a forgalmazóhoz, kivéve, ha lejárt a szavatosságuk. Ami megmaradt, azt év közben magánterületen szülinapon, esküvőn, stb. nyugodtan el lehet lőni, de év közben az engedély nélküli fellövés helye szigorúan korlátozott.

Mikor kell hatósági engedély?

Kizárólag a nagy, több százezer forintos tűzijátékok esetén szükséges a rendőrségnek a katasztrófavédelem bevonásával engedélyeznie a tűzijátékot.

Ilyen tűzijátékok például a városi nagyrendezvények, fesztiválok tűzijátékai, ahol többszáz, többezer néző van, és a fellövésre kerülő bombák védőtávolsága 30-50 méter is lehet. A tűzijáték lövési helye és a nézők között akár több száz méter is lehet, és a biztonság megköveteli a hatóságok figyelmét.

Mikor kell a rendőrségre bejelenteni a tűzijátékot?

Három fő esetben hatósági bejelentés vagy engedély kell az év közbeni tűzijáték kivitelezéséhez:

 1. ha az ellövésre tervezett tűzijátékok hatóanyag-tartalma meghaladja az 1 kg-ot vagy
 2. ha a pirotechnikai termékek nem tartoznak a szabadon forgalmazható kategóriába (pl. 3. vagy 4. osztály) vagy
 3. ha a tűzijáték helye közterület, szórakozásra, szabadidő eltöltésére szolgáló hely, sportlétesítmény stb.

Ha bármelyik fenti helyzet áll fenn, akkor szakcéget kell igénybe venni, aki gondoskodik a szükséges hatósági engedélyekről, bejelentésről.

Az új rendelet alapján kisebb tűzijátékot a pirotechnikusnak elegendő bejelenteni a rendőrségen. Ez lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, mint a nagy tűzijáték engedélyezése, de ehhez is szükség van legalább 8 napra.

Ha lesz egy izgalmas családi esemény, ahol elengedhetetlen a “nagy durranás”, vagy kisebb városokban, falvakban szerveznek sör-, bor-, pálinka-, kolbász-, tök-, szilva-, és egyéb fesztivált, vagy falunap lesz, ott jelentősen olcsóbban lehet színvonalas tűzijátékot csinálni ebben a kategóriában maradva.

Év közben használható tűzijáték termékek

A tűzijáték termékeket négy osztályba (kategóriába) kell besorolni. Az osztályba sorolást kötelező feltüntetni a terméken. A nemzetközi jelölés lehet CATEGORY1 (röviden CAT1), CATEGORY2 (röviden CAT2), CATEGORY3 (röviden Cat3), stb. A termék CE tanúsítási száma is tartalmazza az osztályba sorolást: F1, F2 ill. F3 (az F betű az angol fireworks=tűzijáték szó kezdőbetűje).

 


1. osztály (kategória), Cat1/F1:
14 éves kortól egész évben használható, elsősorban apró, földi effekteket tartalmazó tűzijátékok: nagyon alacsony kockázattal járó pirotechnikai termékek, általában elhanyagolható zajszinttel, behatárolt területre, akár beltérre is.

 

2. osztály (kategória), Cat2/F2: 16 éves kortól egész évben használható, rakéták, telepek (500grammig), rómaigyertyák, azaz majdnem a teljes amatőr paletta: alacsony kockázattal járó pirotechnikai termékek, csak szabadban, behatárolt területre.

 


3. osztály (kategória), Cat3/F3:
18 éves kortól kizárólag szilveszterkor használható, a profi kategória “alja”, nagyobb kaliberű és méretű, akár kisbombákat tartalmazó telepek (1000grammig): közepes kockázattal járó termékek, szabadban, nagy nyílt területre. Pirotechnikus hatósági bejelentés v. engedély mellett egész évben felhasználhatja.

 

4. osztály (kategória), Cat4/F4: professzionális tűzijáték termékek: nagy kockázattal járó termékek, kizárólag pirotechnikus szakképesítéssel történő használatra, hatósági engedély birtokában.

Magántűzijátékhoz nem kell pirotechnikus!

Az 1. és 2. osztályba (nemzetközi jelöléssel Cat1/Cat2, ill. F1/F2 a CE számban) tartozó pirotechnikai termékek elműködtetéséhez nem kell sem engedély, sem pirotechnikus, ha a használati útmutatón lévő korlátozásokat betartva azt magánterületen működtetik el. Felhasználó viszont csak az lehet, aki 1. osztály esetén a 14. életévét, 2. osztály esetén a 16. életévét már betöltötte.

Pirotechnikusra akkor van szükség, ha:

 • a tűzijáték helye pl. közterület, szórakozásra v. szabadidő eltöltésére szolgáló hely, sportlétesítmény stb. (Kivéve december 28.-31. közötti időszakot és szilveszter éjjelét, amikor a korlátozások nem érvényesek!).
 • a tűzijáték helye köz- vagy egyházi intézmény, sportpálya, védett természeti terület, C tűzveszélyes hely, vagy rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános hely.
 • a szabadon birtokolható mennyiségtől többet, vagy más osztályú, pl. 3. vagy 4. osztályú terméket szeretnének használni.