Milyen szabályok változnak szilveszterkor?

18 év felettiek vásárolhatnak 3. osztályú tűzijáték termékeket IS!

Az 1. osztályú tűzijáték termékek (durrancsok, kisforgók) a 14 év felettieknek, míg a 2. osztályú (telepek, rakéták, stb.) pirotechnikai termékek a 16 év felettieknek egész évben megvásárolhatók és felhasználhatók, szilveszterkor azonban két ponton bővülnek a lehetőségek:

1. Telepek és rakéták mellett a 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékek is felszabadulnak szilveszterkor a 18 év felettieknek.

2. Az év közbeni 1 kg-os tárolási korlátozás helyett 3 kg érvényes a 3. osztályú tűzijáték termékekre.

A 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékeket kizárólag nagykorú személyek vásárolhatják meg és csak december 28. és 31. között. Engedély nélkül birtokolni és tárolni is csak ebben a négy napban lehet, engedély nélkül felhasználni, fellőni pedig kizárólag december 31-én 18:00 órától január 1. 06:00 óráig szabad! A fellövés helye ebben az időszakban nincs korlátozva, de természetesen a balesetvédelemmel kapcsolatos használati előírások ekkor is betartandók!

Birtoklási, tárolási korlátozás: 3 kg nettó hatóanyag-tartalom.

A 3. osztályú (Cat 3/F3) termékek hatóanyag-tartalma magasabb, így a rendelet ilyen tűzijáték termékből összesen 3kg-nyit enged meg lakásonként tárolni.

Csak a 3. osztályú (Cat 3/F3) termékeket kell visszavinni január 5-ig, ha nem lettek felhasználva!

Az 1. és 2. osztályba tartozó termékek egész évben felhasználhatók, így azokat nem kell visszavinni a forgalmazóhoz, kivéve, ha lejárt a szavatosságuk. Ami megmaradt, azt év közben magánterületen szülinapon, esküvőn, stb. nyugodtan el lehet lőni, de év közben az engedély nélküli fellövés helye szigorúan korlátozott.

Vélemény, hozzászólás?